Lacul-Roșu

În mijlocul muntilor Hășmașu Mare, la 980 m. deasupra nivelului mării se află lacul cel mai tânăr din țară format natural, având o lungime de peste 700m. de la nord spre sud, Lacul-Roșu. În 1837 într-o zi ploioasă din masivul Gyilkos, mai exact partea de N-V. a acestuia s-a prăbușit și a format un baraj natural pe cele 4 pârâiașe dând naștere la ceea ce astăzi numim Lacul-Roșu. Din lac și astăzi se îanlță îndrăznețe trunchiurile de brazi, admirate și astăzi. În masivele ce înconjoară lacul se înalță stânci de calcar ca turnurile unor biserici care sunt golașe și albe. Suprafața lacului este de 12,6 ha iar adâncimea maximă este 10,5 m. Lacul se situează la 32 km. De Gheorgheni, pe DN 12C.

Praid

Stațiunea Praid se situează la 500-525m deasupra nivelului mării și este o stațiune balneo-climaterică. Este situată între Sovata și Odorheiul-Secuiesc pe drumul DN situată între Sovata și Odorheiul-Secuiesc pe drumul DN 13B, la 63 km de Gheorgheni și 9 km de Sovata. În Praid cel mai cunoscut element este apa caldă (hipertermală) cu izvoare sărate a căror ape ajung la 49 de grade și în același timp, renumiți sunt și pereții de sare brăzdați de ape și vânt. Apele minerale întâlnite în stațiune sunt sărate, concentrate, calde izbucnind de la o adâncime de 2600m. Un alt punct turistic de atracție este și mina de sare (la o adâncime 160 m. de la suprafață iar temperatura în general aici este de 15˚C) unde se pot trata inclusiv afecțiuni asmatice.

Sovata

Stațiunea cunoscută de mai multe sute de ani se află la o altitudine de 520m deasupra nivelului mării. Aici încă din timpurile romane a fost exploatare de sare. Pentru prima oară apele tămăduitoare  au fost amintite în documente oficiale în secolul al XVI-lea. Băile din Sovata se bucură de cinci lacuri sărate, Lacul-Ursului, Lacul-Aluniș, Lacul-Roșcat, Lacul-Verde și Lacul-Negru. Salinitatea unora dintre ele este atât de mare încât poți să plutești la suprafață fără nici un efort. Apele lacurilor sunt benefice în afecțiuni reumatice și ginecologice în primul rând. Mâlul lacurilor Negru și Roșcat sunt de asemenea benefice sănătății.

Biserica Șumuleu-Ciuc

Cea mai mare valoare spirituală în această biserică este statuia din lemn de tei  de pe altarul principal al Fecioarei Maria. Fecioara Maria cu Isus în brațe, amintită ca statuie binefăcătoare având deasupra o coroană aurită. Făcută în stil renascentist, aurită, vopsită, databilă din secolul al XVI-lea este statuia binefăcătoare cu cea mai mare înălțime, 227 cm, cunoscută la nivel mondial. Statuia este înconjurată de raze aurii ca o aură, din acest motiv statuia este denumită și Femeia îmbrăcată în Soare. Conform legendei chipul Mariei, mai exact culoarea devine mai palidă atunci când apar posibile încercări dure pentru secuime. Acest lucru s-a întâmplat și în 1567. Statuia a fost sculptată probabil între 1515 și 1520 de câtre un sculptor local.

 Biserica cu două turnuri, are o navă, arcade clasice, cu boltă tipică perioadei. Altarul este din 1848 și a fost de fapt terminat în 1876. Orga a fost terminată în 1931, cu trei scale, 40 de tonuri cu 2824 de fluiere situându-se astfel printre cele mai renumite orgi din România utilizabile în concerte de nivel internațional.  Vitraliile sunt din 1905 aduse din Grottau - Cehoslovacia. Pe vitraliul așezat deasupra porții principale este monograma Fecioarei Maria și a lui Isus ca și semnul specific franciscanilor. Clopotul cel mare din turn are o greutate de 1133 kg.

Căpâlna Salvator din vârful dealului Kissomlyo a fost construită la o înălțime de 834 m. Dâmbul Calvariei, este cel pe care-l vedem și atingem în Drumul Crucii. Căpâlna situată aici este cea mai renumită și cea mai de preț ducându-ne cu gândul la stilul autohton dar și la elementele tradiționale gotice și baroce. Această căpâlnă a fost construită în cinstea victoriei lui Hunyadi János din 1456.

Lacul de la Zetea

            Se situează la 40 km. de Gheorgheni, la 20 km de Odorheiul – Secuiesc și este la 800 m. altitudine deasupra nivelului mării având o suprafață de 140 ha, fiind o zonă ideală pentru pescuit, a înnota, a merge cu barca pentru trasee turistice într-o zonă montană superbă.

Peștera Șugău de la Valea – Strâmbă 

            Peștera  poate fi vizitată oricând fiind situată la 6 km. de la drumul național ce leagă Valea – Strâmbă de Voșlobeni, mergând acești 6 km. pe un drum forestier. Peștera Sugău are peste 1 km. de galerii, situate una deasupra celeilalte, cu elemente carstice deosebite, stalacmite și stalactite unice prin forme și diversitate fiind un element deosebit, o adevărată podoabă a Carpaților Orientali. Peștera ca și împrejurimile sunt considerate monumente ale naturii.

Meniul principal