Gyilkostó

    A Nagyhagymás hegycsoport ölében 980 méter tengerszint feletti magasságban fekszik az ország legfiatalabb természetes eredetű tava a  700 méternél is hosszabb, északrol délre nyúló Gyilkostó.1837-ben egy esős napon a Gyilkos hegység északnyugati oldala beomlott elzárva ezzel 4 patak völgyét, megszületett a Gyilkostó. A tóból még most is kimeredeznek a tó fölé emelkedő fenyőfák hegyei. A tó mellett lévő hegységben mészkő sziklatornyok emelkednek, melyek simák és fehérek. A tó felülete 12,6 ha, maximális mélysége 10,5 m.  Gyergyószentmiklóstól 32 km-re  fekszik, a 12C számú műúton haladva erjük el.

 Parajd

    Parajd község, 500-525 m tengerszint feletti magasságban fekvő gyógyfürdő, Szováta és Székelyudvarhely között a 13B számú országút mentén, 63 km-re Gyergyószentmiklóstól és 9 km-re Szovátától. Parajd egyik nevezetessége a nagyon meleg (hipertermál) 49 fokos sósforrás és egy vízmosásokkal barázdált sóhegy. A fürdőhelyen található borvizek sósak, koncentráltak, melegek és 2600 m mélyről törnek fel. Egy másik turisztikai látványosság a  sóbánya(160 méterrel a felszín alatt, itt a hőmérséklet 15 C), melynek aknáiban eredményesen kezelhető az asztma is.

Szováta

    Az 520 m magasságban fekvõ Szováta többszáz éves fürdõhely. Ezen a vidéken már a rómaiak is sót bányásztak. A gyógyfürdõt a XVI sz.-ban említik elõször az oklevelek. A szovátai fürdõnek öt sós tava van. A Medve-tó, a Mogyorósi-tó, a Fekete-tó, a Veres-tó és a Zöld-tó. Egyik-másik sótartalma annyira tömény, hogy valósággal lebeg a vizében a fürdõzõ. A gyógyvíz reumatikus és nõi betegségeket gyógyít elsõsorban. A Fekete- és a Veres-tónak az iszapja is gyógyhatású.

Csiksomlyói Kegytemplom

    A kegytemplom legnagyobb értéke a konvent főoltárán látható, hársfából faragott kegyszobor: a Szűz Anya a kisded Jézussal, aranyozott fakoronával a fején. A reneszánsz stílusú, aranyozott, festett 16. századi szobor a világon ismert kegyszobrok közül a legnagyobb (227 cm). A szobrot aranyozott sugárkéve ragyogja be. Innen a Napbaöltözött Asszony név is. A legenda szerint Mária arca elhalványodik, amikor a székelyeket vész fenyegeti. Így történt ez 1567-ben is (Enc. Hung. I. 369). A szobor 1515 és 1520 között készülhetett helyi mester keze által.

    A kegytemplom kéttornyú, egyhajós, dongaboltozatos, félhengeres mennyezetű templom. A kegyoltár 1848-ból való és véglegesen 1876-ra készül el. Az orgona 1931-ben épült, három játékasztalával, 40 szólóváltozatával, 2824 sípjával Románia leghíresebb hangversenyorgonái közé tartozik. A színes üvegablakok 1905-ből valók (Grottau-Csehország). A főbejárat fölötti üvegablakon Mária és Jézus monogramja, valamint a ferencesek jelvénye látható. A toronyban levő nagyharang 1133 kg súlyú.

Salvator-kápolna a Kissomlyó tetején, a Somlyó-hegyen (834 m) épült. A Kálvária dombon, a Keresztúton haladva ezt érintjük először. Ez a legrégibb és a legértékesebb somlyói kápolna, a vidékies gótika és a barokk emléke. Hunyadi Jánosnak az 1456-os nándorfehérvári győzelme emlékére készült.

Zetelaki Víztározó

    A Gyergyószentmiklóstól 40 km-re, Székelyudvarhelytől 20 km-re,  eső Zetelaki Víztározó 800 m tengerszint feletti magassággal, 140 hektár vízfelülettel kiváló horgászati, fürdőzési, csónakozási és túrázási lehetőségeket biztosít egy csodálatos környezetben.

A gyergyótekerőpataki Súgó-barlang

    A barlangot a Tekerőpatak és Vasláb községek között a megyei műútról leágazó erdőkitermelő autóúton lehet megközelíteni (6 km). A Súgó-barlang, az 1 km összhosszúságot meghaladó járatrendszerével, az egymás felett elhelyezkedő négy járatszintjével és változatos csepkődíszeivel a Keleti-Kárpátok egyik jelentős barlangja. A barlang és környeke természetvédelmi területté van nyilvánítva.

Főmenü