Prima atestare documentară este din 1505. Satul există încă dinaintea atestărilor documen-tare, mai exact din secolul al XIII - lea probabil a doua jumătate acestuia, după trecerea tătari-lor.
Biserica Franciscană
Un membru al familiei Lázár sosind acasă din Roma, amintindu-și un vis a construit 5 căpâlne pe muntele Sármány. În 1642, Lázár István i-a însărcinat pe călugării franciscani să se ocupe de căpâlne. În 1749 după incendii a fost construită biserica-mănăstire. Aici a fost înmormântat Kájoni János, Losteiner Leonard, P.Lukács Monsonét, care a fost o misionară cunoscută. Kájoni János a fost un cunoscător de excepție a muzicii bisericești și lumești, a înființat o bibliotecă a partiturilor muzicale atât catolice cât și lumești.
Aici și-a petrecut copilăria Bethlen Gábor. Din 1974 într-o aripă a mănăstirii se află o tabără de creație a cărei realizări picturale și sculpturale se regăsesc în castelul Lázár.
Castelul Lázár
Castelul Lázár poate fi văzut la 200m. de centrul satului. Lungimea este de 100 m, iar lățimea 75 m. fiind una dintre cele mai frumoase creații ale arhitecturii ardelenești renas-centiste. Au început construcția castelului în secolul al XV-lea și în decursul istoriei a fost distrus de mai multe ori. Din 1967 au început să-l restaureze pas cu pas. Castelul Lazăr este unul dintre cele mai renumite castele renascentiste cu minareturi, în sec. XVII- fiind unul dintre cele mai renumite reședințe ale Ardealului. Camerele sale cu arcade perfecte, cu inscripții gotice (Cristus Maria 1532) din 1532 sunt o provocare.
Primul turn locuibil funcționează din 1450. Are trei bastioane de formă pătrată iar cel de al patrulea (cel din est ) are șapte laturi. Peretele sudic în nișa de la mijloc, mai exact deasupra intrării principale are ornamente tipice bastoanelor destinate intrărilor. Cele două părți laterale ornamentate cu nișe, minarete tipice stilului renascentist leagă acest bastion de cele laterale. Picturile de la intrare pot fi văzute și astăzi, deși în parte au fost distruse. Stema, mai exact blazonul poate fi văzut pe bastionul din stânga intrării putându-se citi 1632. Este anul încheierii construcției. În curte pe lângă pereții înalți pot fi văzute construcții aferente pe jumătate distruse, bucătăria, cuptorul, locuința servitorilor, locuința soldaților, fântâna potcovăria, hambarul.
Lăzarea astăzi poate fi considerată ca atelierul de lucru al artizanilor autohtoni.
Astăzi în castel putem vedea o expoziție tradițională de artă populară, și una de pictură care este situată în bastionul de intrare în castel, fiind amplasată în opt camere (încăperi) mari, ca și în sala Cavalerilor. Aici pot fi văzute 150 de picturi. Galeria adăpostește opere desăvârșite în decursul ultimilor 10 ani. Astfel, putem vorbi despre trei generații care participă efectiv la expoziție.
Lucrările de grafică și-au găsit adăpost în Sala Cavalerilor care are mai mult de 300m².